loader image

UFUR

Dejvis za sva vremena - izvor: Unsplash

Dejvis – prezime za sva vremena

Dejvis za sva vremena – čuveni trio u snukeru

Džo, Fred i Stiv Dejvis. Tri imena koja su obeležila bilijarsku igru snuker. Tome u prilog, pored brojnih rekorda ide i činjenica da među sobom imaju čak 24 osvojena svetska prvenstva! Zanimljivo, snuker je relativno popularan za gledanje u Srbiji, jer je jedan od retkih nadmetanja koja Eurosport prenosi uživo.

Prvi koji se okitio titulom i po mišljenju mnogih, najbolji igrač snukera svih vremena bio je Džozef Džo Dejvis (1901-1978). Džo je kao i njegov 12 godina mlađi brat, Fred, izvrsno igrao i bilijar. Sa 25 godina stigao je do finala Svetskog prvenstva u bilijaru, ali je poražen od Toma Njumena. Ipak u trećem pokušaju, 1929. godine, pobeđuje Njumena i postaje svetski šampion. U narednih nekoliko sezona, nalazi se na samom vrhu, redovno uspevajući da se domogne bar finala.

Priznanje i promena discipline

U međuvremenu, već kao priznat igrač bilijara, okreće se snukeru i pomaže oko organizacije prvog svetskog prvenstva koje se održava 1927. godine. Na Šampionatu prilično lako dolazi do  titule koju će uspešno odbraniti u narednih 14 navrata! Nakon izbijanja drugog svetskog rata, takmičenje je obustavljeno na punih pet godina i nastavljeno tek 1946. godine. Džozef Dejvis se pojavljuje kao aktuelni šampion i u 45. godini života, uspeva da trijumfuje i povuče se sa takmičenja kao nepobeđen u 15 godina. Nastavio je da igra po raznoraznim turnirima i povremeno uprkos starosti, pružao izvanredne partije.

Na scenu stiže mlađi brat

Kada je 1940. Džo Dejvis, počeo svoje nadmetanje na Šampionatu sveta, nije mogao ni pomisliti da će ga u finalu dočekati niko drugi do mlađeg brata, Freda.

Fred je, nalik na Džozefa, prvo razvio ljubav za bilijar, i već sa 16 godina osvojio Prvenstvo Britanije za taj uzrast. Kroz nekoliko godina, prešao je na snuker i vrlo brzo se ustalio među nekoliko najboljih igrača. 1937. i 1938. godine stiže do polufinala, da bi 1940. u izvanrednom finalnom meču bio poražen od Džoa sa 37-36. Nakon povlačenja starijeg brata sa šampionata, Fred Dejvis je imao otvoren put ka tituli, koji je iskoristio i to u tri navrata 1948., 1949. i 1951. godine.

Pored tih uspeha, Fred je čak u četiri navrata pobeđivao svog brata. To mu je pričinjavalo veliko zadovoljsto pošto mu je Džo često poručivao da nikada ne može biti savladan. Fred Dejvis je dugo igrao i njegov poslednji meč bio je 1993., kada je imao punih 79 godina!

One and only…

Kako je snuker postajao sve popularniji i pristupačniji širom auditorijumu, još jedan Dejvis ostavio je neizbrisiv trag u ovoj igri. Danas je prezimenjak braće Dejvis jedna simpatična pojava od 65 godina koja ponekad uzme štap u ruke. Ali to ne sme zavarati. Stiv Dejvis, kao šestostruki prvak sveta spada u jedne od najuticajnijih igrača ikada. Godine koje su njemu pripadale bile su 80-te. Tada je i osvojio Šampionate (81,83,84,87,88,89) pobeđujući u finalima između ostalih igrače kao što su Perot, Džonson i Grifits.

Stiv Dejvis takođe deli jednu interestantnu privilegiju sa Stivenom Hendrijem i Džon Perotom. U jednom od svojih finala protivnik mu je bio čuveni Džimi Vajt koji je imao tu „nesreću“ da se šest puta nađe u finalu svetskog prvenstva, i svaki put ostane kratkih rukava. Gubio je još od Perota i čak četiri puta od Stivena Hendrija. Dejvis je takođe poznat po zanimljivoj činjenici – on je prvi milioner u ovoj kompleksnoj igri.

Autor

Cool Evans. Dendi. Daddy. Preporučuje dobar film, ziku, događanja...Upija vajb grada i deli s vama. Evans Zna! Gleda ti se film? Reći će ti. Gledaš sama ili s dečkom, gledaš s curom ili sam? Sve je cool. Poslušaj ga.