loader image

UFUR

izvor: Unsplash

Filmovi i serije – tople preporuke za hladne dane

Filmovi i serije koje nam platforme nude ove zime

Leškariš i razmišljaš ‘koji danas film da gledam?’ A vreme i okolnosti su idealne. Napolju je debeli minus. Soba je topla. Možda si još uvek na odmoru? A možda si imala/imao nesreću da budeš među hiljadama obolelih koji leže. U dobru i u zlu, Netfliks, Amazon Prajm i HBO GO čekaju da ih gledaš. UFUR ti otkriva šta to platforme nude. Svi znamo za Squid game! UFUR ide dalje i nalazi za tebe neke zaboravljene hitove.

NETFLIKS

Taksista (Taxi driver, 1976) – Film koji je otvorio sva moguća vrata režiseru Martinu Skorsezeu. U ovo doba frustracije virusom, vremenom, sistemom, ljudima, možda dobro dođe da se sve to filtrira kroz lik Trevisa Bikla koga je maestralno odigrao Robert De niro.

Inside Job (2010) – Dokumentarac koji jasno pokazuje šta se tačno desilo 2008. godine kada je nastupila globalna ekonomska kriza. Svaki minut filma naracijom prati glas Meta Dejmona.

Mrak (Dark, 2017) – Nemci su učinili nešto što Amerikancima retko kad uspeva sa serijama – stali su u pravo vreme. Tri sezone serije savršene za jedno bindžovanje. Čak se i treća sezona čini kao nepotrebno pojednostavljivanje, ali je neophodna za kompletno razumevanje. Spremi se za mračno, tužno i tragično putovanje.

Red Notice (2021) – Filmčić za opuštanje i razbibrigu. Netfliks je okupio trenutno tri najplaćenije zvezde Holivuda koje nas zabavljaju lakim spletkama. Tu su uvek simpatični Rajan Rejnolds, Neuništivi Dvejn Džonson i zavodljiva Gal Gado.

Amazon Prime

Dečaci (The Boys, 2019) – Kome nije palo na pamet da napravi superjunake koji su teške se*onje? Upravo je Amazon prajm napravio takvu seriju, koja možda samo po količina greha može da se meri sa serijom Watchmen. Sve ostalo je čisto pankersko iživljavanje, politički nekorektnih sociopata i psihopata od junaka, koje spašava samo dobar PR. Sve ovo naravno znači da te očekuje zabavno bindžovanje. Uloge: Karl Urban i Elizabet Šu.

Šuplja kruna (Hollow crown, 2012) – Ako si fan Šekspira, svideće ti se ova maestralna filmska ekranizacija inspirisana njegovim delima. Nekoliko kraljeva i nekoliko izvanrednih glumaca koji vas vode na ovo putovanje. Džeremi Ajrons, Beš Višou, Tom Hidlstoun, Benedikt Kamberbač.

Džek Rajan (Tom Clancy’s Jack Ryan, 2018) – Gledali smo kako u filmovima Džeka Rajana, CIA analistu igraju Alek Boldvin, Harison Ford (dva puta), Ben Aflek i Kris Pajn. Sada je na red došla serija u kojoj glavnu ulogu tumači Džon Krasinski, poznat kao režiser i glumac u hit filmovima Tiho mesto 1 i 2.

HBO GO

Braća po oružju (Band of brothers, 2001) – Možda i najbolja mini serija koju smo imali prilike da gledamo. Glumci ovog ostvarenja su kasnije izgradili izvanredne karijere – Damijen Luis, Majkl Fasbender, Dekster Flečer…..ako dugo nisi pogledala/pogledao ovo delo, možda je vreme da mu se vratiš.

Liga pravde Zeka Snajdera (Zack Snyder’s Justice league 2021) – Za sve koji su iz bioskopa izašli osećajući se odvratno kada je izašao film Liga pravde. Zahvaljujući peticijom fanova, uz dosnimavanje scena i još 80 miliona dolara potrošenih, napravljena je Liga pravde onako kako je zamišljao režiser Zek Snajder. Mala napomena: Film traje skoro četiri sata.

Mer iz Istauna (Mare from Eastown, 2021) – Kejt Vinslet briljira u ovoj seriji. Triler drama o detektivki iz malog mesta koja rešava slučaj ubijene devojke. Prava poslastica za bindžovanje. Izvrstan prikaz tamne strane malih, zatvorenih sredina.

Žica (The Wire, 2002) – Remek delo! Ako nije bilo prilike do sada, sedni i utoni u američku stvarnost kakva se retko prikazuje. Ulice Baltimora, dileri, korumpirana policija, propalli sistem školstva, težak rad u luci, ljigavi političari… pokriven je svaki pedalj američkog života i života uopšte. Uloge: Dominik Vest, Majkl K. Vilijams.

Autor

Cool Evans. Dendi. Daddy. Preporučuje dobar film, ziku, događanja...Upija vajb grada i deli s vama. Evans Zna! Gleda ti se film? Reći će ti. Gledaš sama ili s dečkom, gledaš s curom ili sam? Sve je cool. Poslušaj ga.