loader image

UFUR

Kožnjak / UFURmedia

Filmski kožnjak zbog kog uzdišemo

Kožnjak je nezaobilazan kostim kultnih filmskih junaka

Kožnjak na filmu sija posebnim sjajem. Jedva se UFUR opredelio za četiri najsjajnija. Teška je konkurencija. Preko bare su ih nosili Piter Fonda, Arnold Švarceneger i Bred Pit. Na ulicama Beograda nosio ga je Dragan Bjelogrlić. Da vidimo u kojim su se ulogama frajeri šepurili s kožnjacima…

GOLI U SEDLU (EASY RIDER – 1969)

Kultni film hipi generacije i večitih odmetnika. Bili (Denis Hoper) i Kapetan Amerika (Piter Fonda) na čoperima putuju iz Nevade u Nju Orleans na festival Marti Bra. Kapetan, tih i melanholičan frajer, za razliku od šašavog Bilija, fura crnu kožnu jaknu. Na poleđini jakne uštepana je zastava SAD. Na rukavima su tri pruge, bela, crvena i plava. Kapetan nosi plavu maramu oko vrata i crne rukavice.

Dugih zulufa i poduže kose koju vetar tera unazad, na motoru izgleda kao bog druma. Pod jaknom nosi belu indi košulju. Seksipilnog osmeha i s naočarama za sunce vozi motor u potrazi za slobodom koja mu izmiče. Tragični lutalica na motorciklu zavodi kao najlepši duh Amerike. Piter Fonda, heroj-autsajder!

TERMINATOR 2 (1991) – kožnjak od glave do pete

Kad se na parkingu losanđeleskog bara Koral, Terminator ukazao go do gole kože, morao je da nađe sebi odelo. Našao ga je na nadrndanom bajkeru kog je svukao s lakoćom. Onda sledi scena nad scenama! Kreće rif Bad to Bone od ZZ Top-a. Terminator, sad u KOMPLET kožnom izdanju – jakni, pantalonama, čizmama – seda za motor, stavlja crne naočare za sunce usred noći i kači pumparicu za sedište mašine. Samo mu je crna majica pamučna.

Sa ovim izlaskom iz bara, Arnold Švarceneger kandidovao je sebe za guvernera Kalifornije. I uspeće 20 godine kasnije u politici, kao što je prethodno uspeo u bodibildingu. Švarceneger je slobodumni snagator evropskog šarma. Kožni kostim iz Terminatora – neprevaziđen!

Borilački klub (Fight club – 1999)

UFUR Prelazi sa crnih kožnjaka na braon. Nosi ga Bred Pit u šizoidnoj roli Tajlera Dardena. Borilački klub, taj krvavi, infatilni dečački mit našao je svog idealnog borca – Bred Pita. Razne kombinacije nosi Tajler. Svaka mu dobro stoji. Ali braon kožnjak prebačen preko raskopčane košulje sa širokom kragnom je krem. Izranjavan od besomučnih tuča, sa jež frizom i kičastom kombinacijom kožne jakne i košulje – odraz je paranoje naratora (Edvard Norton) u čijoj glavi Tajler živi?

Ovaj kožnjak nije herojski, ni dominantan kao prethodna dva. Krasi ga neka uvrnuta, varljiva lepota poput aure Breda Pita. Uvek su mu ležali ćaknuti likovi. Čak je Ahila uspeo da obesveti u Troji. Bred Pit jeste Tajler Darden! Bred Pit se takav sviđa ženama, muškarcima i verovatno životinjama. Zbog Breda Pita će veštačka inteligencija jednom početi da oseća!

Crni Bombarder (1992)

Za kraj Dragan Bjelogrlić (Crni Bombarder). “Nije sve u parama” kaže Crni, andergraund radio-voditelj. Nikad srpski film pre ni posle nije video frajera kao što je Dragan Bjelogrlić za majkom ilegalnog radija što izluđuje policiju. Pazi sad: treš minđuša sa krstom, masan kožnjak i poderane teksas farmerice.

Ima nešto džejmsdinovski u Bombarderu kada pali pljugu pred Lunom (Anica Dobra). Najgotivniji muški lik u domaćem filmu. Onako holivudski – seksipil s pokrićem. Samo je Anica Dobra nosila bolji kožnjak. Ali o ženskim kožnim jaknama sledećeg puta.