loader image

UFUR

Legendarne igrice - izvor Screenshot YT

Igrice zbog kojih smo zavoleli gejming

Kultne igrice iz 2002. godine koje su izrasle u franšize

Dok u 2022. godini čekamo nove igrice koje će nas ostaviti bez daha, pravo je vreme da se vratimo 20 godina unazad. Sećamo se igrica koje su obeležile mnogima detinjstvo, i nekih koje su napravile revoluciju u istoriji gejminga. Pošto je veliki broj fantastičnih igara, osvrnućemo se na omiljene igrice vašeg vodiča Kul Evansa.

Mafia

Bili smo u bunilu kad se pojavila igrica. Znalo se da je nešto posebno jer su za komp bila potrebna tri diska za instalaciju. Za nas je to bila Open world igra kakve su danas aktuelne. Priča je bila jaka. Jedne noći učinili ste uslugu mafijašima kao taksista. Zauzvrat, kada ste upali u nevolju, obratili ste se vašim dužnicima. Tako ste ušli u ekipu i obavljali razne poslove. 20 misija ste imali, ali ste uvek mogli da izvadite pucu ili uzmete kola i krenete u rampage. Naravno, za svaku bolju vožnju išli ste kod Luke Bertonea da za jednu uslugu dobijete jak auto.

Iako su nastavci ove legendarne igrice umanjili brend Mafia, nisu mogli da unište njen značaj. Relativno skoro Mafia je izašla u skroz novom ruhu u rangu sa tehničkim zahtevima današnjih konzola, ali neće moći da nadmaši osećaj prvog igranja. Izađete na ulicu i prolazite kroz ceo jedan grad. Bila je to zaista perfekcija kojoj smo se iznova vraćali.

Warcraft III – Reign of Chaos

Strategije su bile već uveliko popularne kada se te 2002. godine pojavio treći deo Vorkrafta. Tačno je pogodio svoju publiku koju ima i dan danas (ne pričamo o remasterovanoj verziji). Ko je želeo da bude političar, imao je Civilization ili Hearts of Iron. Ko je želeo velike borbe, mogao je da se okrene serijalu Total War. Ali Warcraft je imao brzinu i sadržaj koji je jednostavno bio taman. Postojao je osećaj brzine. Imali ste da sakupite zlato i drva i izgradite vojsku. Stvarali ste heroje i kretali u borbu. Sve je ležalo na svom mestu. Brzo i tečno.

izvor: Screenshot YT

Medal of Honor: Allied Assault

Medalja časti se pojavila 1999. godine na Soniju 1, i vlro brzo imala je i nastavak. Ali ono što će uslediti, iznenadiće mnoge. Dok su prve dve igrice iz franšize nosile osećaj da radite iza neprijateljskih linija, Allied Assault vas je bacio u centar zbivanja. Posle Afrike i operacije Torch, sledilo je iskrcavanje na Normandy beach. Electronic arts je blisko sarađivao sa režiserom Stivenom Spilbergom koji je iskrcavanje prikazao u svom filmu Spašavanje redova Rajana (1998).

Need for Speed: Hot pursuit 2

Sećam se džojstika i mesta gde sam sedeo kada sam upalio Hot pursuit 2. Kako su klinci dočekali God of War 2018. godine u neverici, tako smo mi sačekali novi Need for speed. Brzina, nitro, poigravanje sa policijom, sve je bilo izvanredno. Kada smo hteli da se odmorimo od pucačina i strategija, palili smo Need for speed i satima se gubili u jurnjavama sa policijom. To nam je postala misija za sebe. Koliko dugo izdržati u pravljenju haosa.

GTA: Vice City

Kad smo već kod pravljenja haosa, ko nije igrao Vice City? Kao u slučaju Need for speed igrice, verovatno vas nisu zanimale misije. Oružje, kola i iživljavanje nad stanovništvom je bilo sve. I u ovoj igrici biste brzo privukli pažnju policije, pa ste morali da budete jako vešti i sa oružjem i kolima. Franšiza je sada jedna od najvećih u istoriji gejminga, a može se reći da je kod mnogih fanova, Vice City bio ta prekretnica.

izvor: Screenshot YT
Spomenimo još neke klasike

Kao što smo i spomenuli na početku, nemoguće je navesti desetine i desetine izvanrednih ostvarenja a da ovaj tekst ne postane knjiga. Ali spomenimo još neka ostvarenja koja su nas držala ispred TV/monitora.

Hitman 2: Silent Assassin – Povukli ste se u ulogu baštovana u Italiji, ali brzo vas misije šaltaju po Rusiji, Japanu, Maleziji. Grafika prosto magična za ono doba kao i u slučaju Mafije.

Stronghold: Crusader – Nastavak igrice Stronghold iz 2001. godine. Pravite vaše krstaško utvrđenje u Svetom ratu. Kompleksnija strategija od Vorkrafta ali stoga ne i toliko omiljena. Njom su bili opsednuti klinci koji su pre toga imali Lego vitezove i carstva.

Hearts of Iron – Za kraj, budite na čelu jedne od zemalja dok se sprema oluja Drugog svetskog rata. Čista potezna strategija koja vam omogućuje da pregovarate sa drugim zemljama i rešavate politička pitanja. Hearts of Iron je vremenom takođe izrastao u franšizu pa je 2016. godine dobio i četvrti deo.

Autor

Cool Evans. Dendi. Daddy. Preporučuje dobar film, ziku, događanja...Upija vajb grada i deli s vama. Evans Zna! Gleda ti se film? Reći će ti. Gledaš sama ili s dečkom, gledaš s curom ili sam? Sve je cool. Poslušaj ga.