loader image

UFUR

Laza Lazarević - Ufurmedia

KAD KLINIKA LAZA LAZAREVIĆ ORGANIZUJE PARTI

Klinika Laza Lazarević i donatorski parti

Klinika Laza Lazarević pruža pomoć psihijatrijskim pacijentima 365 dana u godini, 24 časa dnevno. Kao dragstor, rade „non-stop“. Pacijenti sa blažim poremećajima dolaze radi konsultacija ili lečenja u dnevnoj bolnici, dok se teži poremećaji tretiraju hospitalizacijom. U saradnji sa organizacijom „Prostor“, Klinika je napravila žurku.

Ne sećam se godine, ali se sećam hladnog vremena. Tadašnja devojka odvela me je u teatar. Obećala je da će me voditi na žurku posle predstave. Obradovao sam se – idem tamo gde sam predstava Ja! Hodajući ulicom s pivom i pljugom, razmišljao sam kako je nezgodno zabavljati se sa psihoterapeutkinjom. Opaska na klimat spontano produbljuje razgovor u probleme sa ocem. Krećući se bulevarom koji nosi ime po događaju kad su se kotrljale glave, partnerka mi je očitavala lekciju. Zbog čega hodam otkopčanog kaputa i kako je nekulturno šetati sa flašom piva i cigarom u ruci.

Malo žurka – malo krevet

Ušli smo u predvorje kluba. Štićenici Klinike „Dr. Laza Lazarević“ su napravili umetnine koje su se mogle kupiti za simboličnu cenu. Uglavnom majice i cegeri. A svima trebaju majice i cegeri. Od prikupljenih sredstava, finansirali su se novi projekti. Podržavam!

Atmosfera u klubu je bila… klupska. Elektro-ritmovi, gust dim i cice na štiklama. Podržavam! Doduše, bilo je hipsteraja. Deo gostiju kao da je prezirao trend. Oduševio sam se duksom NY „Knicks-a“ na jednom tipu. Nosio je relikviju basketaša, staru bar 20 godina. Sećam se jedne simpatične cure. Delovala je slobodno i zadovoljno, u trenerci – nasmejana, bez trunke šminke

“Reci mi da nije tačno da štićenicima Laze kupuješ alkohol”

Popio sam pivo koje je lepo leglo na pivo iz šetnje. Ne može čovek bez predznanja u kafanu. Tražio sam konobarici još jedno piće i kurtoazno pitao svoje nove drugare hoće li mi se pridružiti u opijanju. Euforija! OK – rekoh sebi, reakcija je možda prenaglašena, ali ko sam ja da sudim. „Može još jedna tura?“ – jednoglasno „Da!“. OK – mogao bi neko drugi da plati turu, ali društvo mi je prijalo. Moji hipsteri su postali naglo ekstrovertni – maske su pale.

Slatki mali manipulatori

Čuo sam oštar bat štikli i moja partnerka mi se unela u lice. Očekivao sam poljubac… „Reci mi da nije tačno?“. Pretpostavljao sam da treba da znam ŠTA nije trebalo da bude tačno. Ponovo – „Molim te, reci mi da TO nije tačno“. Skinuo sam glupi kez sa lica i odvažio se da pitam – „Šta?“. „Reci mi da nije tačno da štićenicima Laze kupuješ alkohol“. Vrata percepcije su se otvorila…

Hipsteri nisu bili hipsteri. To su bili hospitalizovani pacijenti čije rukotvorine sam kupio. To je bio njihov parti, a ja sam bio gost. Pojedinci na medikamentima nisu smeli da taknu alkohol, a mene su izlerali da dođu do cuge. Prevejani su, to im moram priznati. Izmanipulisan, stajao sam pred prekim sudom. Pokušavao sam da ne prsnem u smeh kako sam ispao naivan i glup. Neka – podsetili su se kako je biti bez nadzora. To veče ste zaboravili na đavola u sebi. Nazdravljam tome!

Laza Lazarević

Da vam Sosko kaže…

Klinika „Dr. Laza Lazarević“ ima niz programa i bori se uz ljude koji nose neprijatelja u sebi. Organizacije poput Prostora sarađuju sa ustanovama u cilju pružanja podrške i inkluzije ljudima kojima je malo teže. Alkohol smanjuje percepciju, a nekima je potreban svaki atom da isplivaju na površinu. Ne konzumiraj narkotike, ne mešaj lekove i alkohol, ne preteruj… Trebaće ti mozak a imaš samo jedan!

Autor

UFUR-samuraj. Galopira kroz šumu događaja koji menjaju ljudski vek. Svira zen tonove na flauti izrezbarenoj avanturom. Katanom oštri reči. Seče teme ko suši i sjedinjuje simbole u šogunat gonzo proze.