loader image

UFUR

Izvor: Unsplash - Jeremy Mcknight

Klisko vs. sanke – ko pobeđuje?

Klisko podriva sneg i pravi blato. Sanke preko brda jezde.

Klisko je postao omiljeni dečiji rekvizit kada padne sneg.  Lak za poneti i bezopasan za igru. Kad si dete samo ti treba – da nađeš zgodnu padinu, sedneš na kliska i otklizaš niz sneg.

A iza? Šta ostaje od snega kad klisko protutnji? Tamo gde je bio neugažen sneg, odjednom se pojavljuje braon trag zemlje. Klisko je sastrugao sneg do tla! Taman se sve zabelelo, a braon pruge izbijaju zbog kliska na površinu. „Kako ću sad deci da isporučim poklone?“ pita se Deda Mraz. „Kako da prevezem sanke preko blata?“ A mi koji više nismo deca? Pitamo se: „Kako da uživamo u snežnoj idili?“ Tamo gde je nekad nama bilo sankalište, blatište je. „Sad kad smo suviše stari da se valjamo u snegu, čemu da se divimo?“ Umesto da je bajkovito – belo, starima je braon – ugaženo.

Sanke s poklonima preleću prepreke

Logističari finskog zavoda za statistiku izračunali su da svake godine 37% isporuka Deda Mraza kasni. Utvrđeno je i zašto – sanke se zaglibljuju! Dedinim sankama preprečuju se blatnjave staze od kliska. Na izbrazdanim delovima u snegu saonice pod teretom propadaju u blato. Isporuka poklona čeka. To su pokloni za matore. Ali Deda Mraz je dobar, pa nastavlja peške da obraduje najmlađe. Sa džakom na leđima ušunjava se u dimnjake. Ujutru pod jelkom samo decu čekaju pokloni! I nek je zauvek tako. Deca ne prave razliku između kliska i sanki.

Klisko metneš pod tur i šibaš. Sanke zauzdaš kao konja i galopiraš. Najvažnije je ne ostati ukopan! Stariji da nauče tu lekciju od dece.

UFUR je samo ljubomoran što je isuviše star da se igra u snegu.

Autor

UFURova nada. Imala je 3 meseca kad ju je UFUR jednog jutra našao ispred vrata. Devojčicu je usvojio, a ime joj je dao po piću zbog kog je zaglavio u koktel-baru. Piše o autsajderima jer je i sama bila odbačena. Vlasnica je dva bigla oka koji vole da se maze.