loader image

UFUR

Kraj ere - izvor: Unsplash

Kraj ere

Kraj ere – šahovski prvaci #4

Kraj ere. Vladimir Kramnik je porazio Veselina Topalova za ujedinjenu titulu šahovskog prvaka. Ipak, sa tim krajem, usledio je nov početak. Biće samo jedno Prvenstvo Sveta u šahu. Organizator FIDE (Svetska šahovska federacija) već 2007. godine pravi Šampionat. Tu se ponovo srećemo sa genijalnim Indijcem.

Višvanatan Viši Anand

Anandov uspon do visina šahovskog sveta bio je meteorski. Već sa 16 je bio prvak Indije. 1993. godine igrao je svoj prvi turnir kandidata, a 1995. godine susreo se sa Garijem Kasparovim u borbi za titulu Prvaka Sveta profesionalne asocijacije šahista. Poražen je i 98e od Karpova, ali će već 2000. godine dograbiti titulu, u okviru FIDE organizacije. Zahvaljujući promeni sistema takmičenja, nije bio u poziciji da brani titulu na tradicionalan način.

Ujedinjenje titula

Kratko upoznavanje sa šahovskom karijerom Višija Ananda dovodi nas u 2007. godinu. Godinu dana ranije Kramnik je pobedio Topalova i sada je preko turnira od 8 igrača, morao biti odlučen novi šampion. Viši je bio bod ispred drugoplasiranog Kramnika i postao je stari/novi šampion. Posebna draž bila je činjenica da je titula apsolutna. Jedna organizacija (FIDE) vladaće nadalje.

Vladimir Kramnik je, prirodno, dobio šansu da 2008. godine bude izazivač. Ipak je bio šampion dve godine ranije. Meč u Bonu, Nemačkoj, pripao je Anandu 6.5 – 4.5. 2010. godine još jedan šampion bio je izazivač, Veselin Topalov. Iako je igrao na domaćem terenu, u Sofiji, Topalov je posle velike borbe poražen 6.5. – 5.5. Anandu se ne vidi kraj. Dve godine kasnije Boris Geljfand je došao najbliže. Posle nerešenih 6 – 6, u tajbrejku Anand potvrđuje titulu sa 2 i po naspram 1 i po. Kako to biva u svetu šaha. I Višiju je jasno da već ima 43 godine. Takođe zna da će se nasuprot njega kad tad naći jedan od najvećih, Magnus Karlsen.

Norveško čudo

Magnus Karlsen, rođen u Tonsbergu, Norveškoj, bio je čudo od deteta. Kako je rastao tako je nastavljao da bude čudo u svim uzrasnim kategorijama. U toku 2000. godine, sa svojih 10, podigao je rejting sa 904 na 1907. Sa 13 godina i skoro pet meseci, poneće titulu velemajstora. Kao dečak odigraće i turnir u kome će mu protivnici biti veliki Anatolij Karpov i Gari Kasparov. Karlsen je uoči meča prognozirao da može pobediti Karpova ali da se protiv Kasparova nada remiju. To se i desilo. Svetu je bilo jasno da stiže novi genije. Ali izgleda da i svaki genije nosi sa sobom nepremostivi teret. Karlsen se 2011. godine povlači sa turnira kandidata nezadovoljan uslovima. To su ranije radili i Kasparov i Bobi Fišer. Karlsen nastavlja tradiciju.

Početak nove ere

U Indiji 2013. godine, već ostareli Anand, ima za protivnika Karlsena koji lako pobeđuje 6.5 – 3.5. Anand kao poraženi šampion ima pravo da izazove što i čini sledeće godine ali opet gubi sa šest i po naspram četiri i po. Karlsen u međuvremenu stiže do najvećeg zvaničnog rejtinga koji iznosi 2882 poena. Jednom je igračima postavljeno pitanje – koji šahista im je omiljeni, ili ako želite, najbolji svih vremena. Svi su davali zanimljive odgovore, ali zasijaće Karlsen. Ozbiljnog izraza lica izjaviće: Pa mislim da sam najbolji igrač ja pre nekih četiri, pet godina. Cela sala se smejala, sem Karlsena.

Karlsen je samo nastavio. 2016. godine pobedio je Sergeja Karjakina, 2018. Fabijana Karuanu, a 2021. godine Jan Nepomnašija. Niko se više ne smeje. Karlsen je takođe pet puta bio prvak sveta u blic šahu i tri puta u rapid šahu. Pokrio je sva polja i usled tolike dominacije i tvrdnje mnogih da je nepobediv, i sam razmatra povlačenje sa scene. 2023. godine vrlo je moguće da neće braniti titulu osim ako izazivač ne bude mladi Alireza Firouzja. Svi ostali suviše su lak komad za njega, smatra Karlsen.

Autor

Cool Evans. Dendi. Daddy. Preporučuje dobar film, ziku, događanja...Upija vajb grada i deli s vama. Evans Zna! Gleda ti se film? Reći će ti. Gledaš sama ili s dečkom, gledaš s curom ili sam? Sve je cool. Poslušaj ga.