loader image

UFUR

izvor: UFURmedia

PRAZNIČNI ANTIKUVAR – PERUANSKA PASTA ZA SIROMAŠNE

Praznični kuvar ne može bez mesa. Antikuvar može!

Praznični kuvar obiluje mesom. UFURov praznični antikuvar mora bez mesa! I TO je jedina prednost! Zapamti – TO – je jedina prednost u vezi sa ovom pastom. Ni u jednom restoranu nema je na meniju. I nikako nije hrana “za poneti”! I bolje da te policija ne zaustavi s njom u rukama. Volt i Glovo je ne donose.

U prvoj epizodi Narkosa saznajemo šta je peruanska pasta uz lake note kolumbijske muzike. Stiv Marfi (Bojd Holbruk), agent DEA, pripoveda nam kako je Pablo Eskobar u Medelinu “otvorio prvu laboratoriju u kojoj je pravio kokainski prah od peruanske smeše (Peruvian paste)”. Ostalo je istorija.

Peruanska pasta je smeša hemijski tretiranog lišća koke. Od nje se dalje dobija fini prah. Ako je kokain zlatan nakit, smeša je istopljen metal. Lišće koke je ruda. I kao što rudu vade najsiromašniji pod zemljom, tope je inženjeri, a nakit nose elite – tako je i sa “belim” zlatom. Lišće beru najsiromašniji seljaci Perua, prerađuju ga hemičari kartela, a kokain šmrču svetske elite i lokalni skorojevići.

Pasta je talog. Zovu je još i kokain za siromašne (Cocaína de los pobres).

Džank buro za siromašne latinose

Jela si nekad pire i boraniju. Jeo si nekad grašak i bećar paprikaš. Kad ste sve sipali u tanjir, šta je ostalo? Ostaci svega toga po dnu i obodu šerpe. Nagoreli ostaci smeše pune slobodnih radikala skorelog ulja i zaprženog brašna. A kad si siromašan i siromašna, najslađe je šerpu pomazati hlebom. Kušati najštetnije! Najnezdravije za najsiromašnije. Oduvek bilo.

Tako je i sa kokainskom pastom. Ono što se ne spakuje za koks, pokupi se sa dna lonca i servira masama. Pasta je popularna u predgrađima Brazila, Argentine, Čilea… Pošto je smesa nedovoljna, meša se sa duvanom i puši. Takva gudra izuzetno je toksična. U Argentini je zovu pako (paco). Pošto nije isplativo valjati – tako malo – dalje od kontinenta gde se hvata za dno, pasta je isključivo lokalna brza hrana za latinose i braziljerose.

Naš soc pandan peruanskoj pasti skoreloj pri kuvanju je ljuska od maka. Naši ubogi zavisnici od heroina jeftino uzimaju od seljaka stabljike maka i plevu – i prave čaj. Toksičnije ne može.

U Srbiji novogodišnje žurke ne prolaze bez praha. Žurke generalno. Ali novogodišnje su poseban razlog da se oči zacakle. Nosić pocrveni. Srbija za razliku od Perua, Venecuele i Čilea živi zlatno doba. Novčanici su puni. Trpeze su pune. Nosevi puni.

A srca? Puna li su? Ili je nešto ostalo na dnu da se pomaže?

UFUR-trafikanti proizvode čistu emociju.

Autor

Dopisnik iz Perua. Daleki potomak španskog osvajača koji se prejeo lišća koke na putu kroz džunglu i ženke jaguara uhvaćene u zamku. Čist produkt divljeg tripa. UFUR-trafikant! Prah je i u prah će otići.