loader image

UFUR

Stari šmeker - izvor: Screenshot YT

Šmeker starog kova

Holivudski šmeker koji je živeo po svojim pravilima

Sa flašom viskija u ruci, polu-popijenom, stari šmeker korača. 60-ih i 70-ih godina 20-og veka legendarni glumac Ričard Haris, dolazio je na premijere svojih filmova potuljene glave i razderane košulje. Iskren, objektivan u osmatranjima, pesnik u duši i veliki glumački talenat. Skoro 20 godina je prošlo od njegove smrti, ali još uvek se sećamo uloga slavnog glumca. Uvek je uspevao da pažnju okrene sa junaka filma na sebe. Kamelot, Pobuna na Bauntiju, Sportski život, Major Dandi, Čovek zvani konj, Kromvel, Polje, Neoprošteno, Patriotske igre, Rvajući se sa Hemingvejem, Sibirski berberin, Gladijator,  Moje kraljevstvo, Hari Poter i Grof Monte Kristo… I to su samo neki od naslova.

Uvek spreman za raspravu i šorku

Nije tajna da se Haris slabo slagao sa režiserima i ostalim glumcima. Među njima je i Marlon Brando sa kojim je radio na Pobuni na Bauntiju. Ipak, Branda smatra jednim od najvećih. U jednom intervjuu otkrio je gledaocima da je Brando često zaboravljao tekstove. Zbog toga su mu u pozadini postavili veliku tablu sa scenariom. Tako je i razvio onaj čuveni iskrivljeni pokret glavom. Robert Duval je po Harisu, bez sekunde razmišljanja, najbolji glumac sa kojim je ikada radio. Ian Mekelen očajan, a Kenet Brana i Majkl Kejn prosečni.

Pevao je Haris, pisao pesme i snimao filmove, a u toku svega toga uništavao sebe alkoholom zajedno sa svojim prijateljem, velikim, Piterom O’Tulom. Čuvene su njihove dogodovštine u kojima su nekad učestvovali i Ričard Barton, Oliver Rid i Piter Finč.

Dogodovštine irskog glumca

Stari šmeker je bio veliki ljubitelj ragbija i tenisa. Po svojim rečima – nikada nije bio dobar muž. Tako je jednom otišao po cigare, saznao da se igra ragbi meč u Dablinu i nestao sa lica zemlje na 10-ak dana. Po povratku u stan, na izbezumljeni pogled supruge, odgovorio je: “Da si im platila otkup, ranije bi me vratili“. Za Tom Kruza nije nikad imao trunke poštovanja: “U moje vreme na premijere filma se išlo sa vlašom viskija a ne sa Evijan vodom kao Tom Kruz. I zašto taj čovek ima telohranitelje, pa on je pored njih još manji a već je kepec pobogu“.

Imao je veliki glumac, pad u karijeri 80-ih , ali se vratio na velika vrata filmom Polje. Posle su usledile sporedne uloge u filmovima Neoprošteno, Patriotske igre i Sibirski berberin. Najmlađi će ga pamtiti kao Albusa Dambldora u filmovima o Hariju Poteru. Tu ulogu Haris je prihvatio samo zato što mu je unuka zapretila da nikada neće pričati sa njim ako odbije. Nakon snimanja filma, irski glumac je strahovao da će ga zapamtiti samo po ovom, iz njegovog ugla, nebitnom ostvarenju.

Ipak nije dočekao premijeru drugog dela, već je 25. oktobra 2002. godine napustio ovaj svet. Malo pre smrti, pozlilo mu je u Hotelu “Savoj”, u kom je često odsedao. Dok su ga gurali kroz masu na nosilima, goste hotela je šaljivo upozoravao da mu je loše od hrane. Veliki u svakom smislu, ovaj umetnik neće nikad biti zaboravljen.

Autor

Cool Evans. Dendi. Daddy. Preporučuje dobar film, ziku, događanja...Upija vajb grada i deli s vama. Evans Zna! Gleda ti se film? Reći će ti. Gledaš sama ili s dečkom, gledaš s curom ili sam? Sve je cool. Poslušaj ga.