loader image

UFUR

Izvor: Unsplash - Mohammad Faruque

Sve tetovaže na zemlji prekrile bi Pariz

Tetovaže – ukupna površina velika je kao centar Pariza

Kad vidite tetovaže, da li se zapitate kolika je njihova ukupna površina na svetu?

Statističari sa Univerziteta iz Osake su se zapitali. Sproveli su neobično istraživanje na šest naseljenih kontinenata. U tome su im pomogle kolege sa lokalnih univerziteta i intistuta. Ukupno je 450 naučnika učestvovalo u ispitivanju preko 2733 tatu studija. Pomogao im je Gugl street view sa specijalnim kamerama koje registruju razlike u emisiji toplote s tela ljudi. Gde se pokaže plavo na silueti tela – hladno je – tu je tetovaža. Sloj tetovaže za boju smanjuje kapacitet ventilacije kože. „Zimi kad izdišete, topla para izlazi iz vašeg nosa i usta. Ako zabijete bradu u šal – pare nema. Tako i koža, ili ventilitra ili duva u tetovažu“ objašnjava vođa projekta, profesor sociologije Ićiro Daisatsu. Projekat je vođen u toku poslednje tri godine. Objavljen je u prolećnom broju časopisa Human Science pod nazivom „Self expression as social affirmation. Do we tattoo ourselves so others can ask what does it mean?

Jelijeska polja premala su da sve tetovaže stanu. Višak bi prekrio Luvr.

Procenjuje se da je na svetu 175 miliona istetoviranih

Dobijeni podaci o ukupnoj površini tetovaža rezultat su aproksimacije. Zbog prirode istraživanja nije bilo moguće utvrditi tačan broj istetoviranih ljudi. Statističke operacije pomogle su nam da rezultat bude onaj koji je najviše verovatan, naglašava Daisatsu.

Naučnici podsećaju da je prosečna površina kože jedne osobe 1,7 m2. Prosečna površina tetovaže po istetoviranom telu blizu je osam kvadratnih centimetara. Najbliže procene govore da na svetu postoji 175 miliona istetoviranih ljudi.

Jelisejka polja su najširi pariski bulevar dugačak skoro dva kilometara. Širok je 70 m. Kada bi se sve tetovaže sveta preslikale na čuveni bulevar zauzele bi celu njegovu površinu, dodaje Daisatsu. „Višak bi bio dovoljan da prerkrije fasadu Luvra i sve u redu za slikanje ispred Mona Lize.“

Kod muškaraca su najiscrtaniji nadlaktica i rame. Preko 50% svetskih tetovaža otpada na ruke. Kod žena trećina tetovaža nalazi svoje meko tkivo na podlatkicama, trećina na stražnjem delu vrata, trećina na sedalnim polovinama.

Indeks istetoviranosti gornjeg torza, ukazuje da bi tetovaže u donjem delu bile dovoljne za strm i uzan sokak na padini romantičnog boemskog brežuljka – Monmarta.

Ljudi najviše tetoviraju imena i nadimke bliskih osoba. Od životinja najviše ima delfina. Pretpostavka je da se u boji za tetovažu jati oko 200 hiljada ovih morskih sisara.

Tetovaže odavno nisu tabu. Oni koji nisu istetovirani, odobravaju tetoviranje samo ako tetovaže baš nešto znače. S druge strane, preko 90% istetoviranih ne voli pitanja o značenju tetovaža.

Svi učesnici projekta naglašavaju da kamere nisu beležile fluktuacije toplote u donjem delu stomaka radi zaštite privatnosti. Zbog ovoga treba uzeti sa rezervom svetsku površinu tetovaža. Prema indeksu istetoviranosti gornjeg torza, pretpostavka je da bi tetovaže u donjem delu bile dovoljne da prekriju nekoliko strmih, uskih i zavojitih sokaka u senci romantičnog pariskog brežuljka – Monmarta.

UFUR 99+1

Autor

UFURova nada. Imala je 3 meseca kad ju je UFUR jednog jutra našao ispred vrata. Devojčicu je usvojio, a ime joj je dao po piću zbog kog je zaglavio u koktel-baru. Piše o autsajderima jer je i sama bila odbačena. Vlasnica je dva bigla oka koji vole da se maze.