loader image

UFUR

Izvor: FB page St. John Coltrain Church- autor: Mark Doox

Sveti Džon Vilijam Koltrejn!

Koltrejn – legendarni saksofonista proglašen za sveca

Džon Koltrejn slavi se kao svetac. Nekada pod reflektorkama njujorških klubova, Koltrejn danas drži saks pod oreolom sveca u Crkvi Svetog Džona Vilijama Koltrejna. Koltrejn je kanonizovan 1982.

Crkva se nalazi u San Francisku. A gde drugde ako ne u gradu hipika, bitnika i tek-revolucionara? Zamišljena sredinom šezdesetih kao džez klub – muzička klinika gde bi se ćaskalo o muzici – prerasla je u crkvu ubrzo pošto je neko doneo album Džona Koltrejna A Love Supreme.

A Love Supreme

Ovaj album bio je prekretnica u poimanju džeza. Koltrejn, skinuvši se sa heroina, odsvirao je jedno duboko ’hvala’ Uzvišenoj ljubavi koja ga je izvukla sa dna. Ta ga je ljubav vodila dalje kroz život samo naviše.  Sa albumom A Love Supreme Koltrejn je otvorio nova vrata muzici. Ovaj album se ne sluša – prepušta mu se. U suprotnom se brzo odustaje od slušanja. Počinje doba spiritualnog u džezu. Džez nije više muzika za cupkanje nogom ispod stola. Saksofonista Albert Ajler će u jednom trenutku reći „Koltrejn je Otac, Faroa Sanders Sin, a ja Sveti duh“. Mistično iz džeza preliće se na građanski pokret protiv rasizma, na Crne pantere, na soul i fank umetnike, na sportiste… Crni bog ljubavi stoji nad svima njima – Koltrejn!

Zvuči šašavo da su jednom džezeru podigli crkvu. U Kaliforniji to ne treba da čudi. Pored okeana sve je relaksirano. Uzduž jednog kalifornijskog bulevara ima crkava koliko duž puta u Beogradu ima kockarnica. Mi poslujemo s đavolom, oni s bogom. No, posao je posao.

Crkva Svetog Džona Vilijama Koltrejna osnovana je 1969. Danas je ogranak Afričke pravoslavne crkve. Locirana na strmoj raskrsnici u blizini Univerziteta San Franciska, poznata je među sugrađanima kao Crkva pasulja i riže. To je mesto gde možete uvek da dobijete besplatan veganski obrok, piše New York Times Style Magazine.

UFUR je davne 2010. godine otvorio vrata na crkvi Svetog Vilijama Koltrejna u Cisku. I ovako to izgleda nedeljom. Pod ikonama crnih svetaca – saksofonista, bubnjar i pijanista džemuju Koltrejnovu muziku. U pauzama se čitaju psalmi. Deca đuskaju. Ekstatično se aplaudira. Zdušno se smeje. To je njihova služba. Niko tu nije skrušen. Pozvaće te da jedeš s njima iako ih čudno gledaš. Afrika, Alabama, gospel, džez, Vizantija, Njujork, San Francisko… bog sam njihov zna kako je sve to orkestrirao.

Koltrejn Will I Am

Sam Koltrejn propovedao je o ljubavi koja upravlja poslovima univerzuma. Nije se Koltrejn opterećivao religijom. Ni crkva osnovana u njegovu slavu ne forsira kanon i dogmu. To je zajednica sugrađana okupljenih oko dela velikog čoveka. U njoj se napajaju džezom Vilijama Koltrejna.

UFUR ponovo sanja Kaliforniju

99+1

Autor

Dopisnik iz Perua. Daleki potomak španskog osvajača koji se prejeo lišća koke na putu kroz džunglu i ženke jaguara uhvaćene u zamku. Čist produkt divljeg tripa. UFUR-trafikant! Prah je i u prah će otići.