loader image

UFUR

Talični Tom

Talični Tom – džentlmen revolveraš puca kroz vreme

Talični Tom je usamljeni kauboj i najbolje društvo za staro i mlado koje voli strip

Talični Tom je strip junak koji izmamljuje osmeh. Treba ga čitati u mladosti – kada se ličnost formira, a naročito kasnije – kada odrasla ličnost vapi za oduškom poput onog iz detinjstva.

Ufur Brend mesija galopira kroz vreme i stavlja svoj žig na omiljeni strip. Evo čime ga je kauboj zaslužio.🤠

Ime kao pesma u dve reči

Naziv junaka na engleskom je savršen – Lucky Luke.  Retko kad prevodi zvuče bolje od originala! Ali Talični Tom ne samo da parira dvojniku, nego ga je nadmašio. Sve je tu od originala – milozvučno “L”, smisao i ritam – plus sastojak lokalne kulture.

Talični Tom je Džejms Din devete umetnosti

Ime Taličnog Toma treba izgovarati u sebu kao mantru. Ako je istina da je Duško Radović kumovao imenu, onda pesma u dve reči ne treba da čudi. U imenu Taličnog Toma, prelivaju se instrumentali Enija Morikonea iz vesterna. I usna harmonika i zvižduk i topot kopita.

Prijatan kao slika

Izgled kauboja odražava savršenstvo imena. Crvena marama, žuta košulja, plavi teksas. Beli šešir širokog oboda i crni prsluk. Talični je skladan poput boja Mondrijanovih kvadrata koji su oštre uglove smočili u viskiju teksaškog salona.

Tu je i pljuga! Talični Tom je Džejms Din devete umetnosti. Cigara na Taličnom izgleda bezazleno poput cucle.

Džoli Džamper, konj zelenko, njegov je verni pratilac. 🐴 Jahač sa crnim šiškama, a konj sa zlatnim, nerazdvojni su saputnici kroz avanture po Divljem zapadu.

Talični Tom – problem solver

Neustrašivi vragolasti kauboj tumara preririjom na Džoliju i priskače u pomoć slabima. Talični je lek za desperadose: Braću Dalton, Džesija Džejmsa, Kalamiti Džejn, Bilija Kida… i doktor za špekulante, bezobzirne kapitaliste, šarlatane, oportutinste, varalice i političare. Najbrži potezač revolvera. “Čovek koji poteže kolt brže od svoje senke”.

Strip lekcije

Autor stripa je legendarni Morisi – tvorac fraze “deveta umetnost”. Saga o Laki Luku obuhvata 90 izdanja. Iako meci lete na sve strane i buše šešire na glavama, u stirpu nikada niko nije nastradao.

Osim što strip razgaluje humorom, lakoćom i nenasiljem, autori su kroz svaku epizvodu vešto protkali lekcije iz istorije, ekonomije, politike… Divlji Zapad Taličnog Toma je slika nemirnog sveta u kome živimo prikazanog na bezbolan način.

Talični je brend kom se mesija klanja

Imun na slavu, nezainteresovani pravednik, Talični luta preririjom od zalaska do zalaska sunca “daleko od doma svog”. Ako ga okolnosti sputaju ili mu pamet zakaže – sreća je uvek na njegovoj strani.

Talični nas uči kako se ‘ladno hvatati u koštac s izazovima i sa stilom nastavljati dalje. Za početak treba otići do knjižare ili biblioteke i ponavljati u sebi: Talični Tom, Talični Tom, Talični Tom…