loader image

UFUR

Ulica milijardera - UFURMedia

Ulica milijardera – ko tu stvarno stanuje?

Ulica Zapadna 57. na Menhetnu dom milijardera ili sigurna kuća za novac?

Ulica milijardera (Billionaires’ Row) nalazi se u Njujorku, tik uz Central Park.

Termin su skovali obični Njujorčani nezadovoljni urbanističkim trendom koji diktiraju bogataši. Niz ultraluksuznih oblakodera nalazi se u Zapadnoj 57. na Menhetnu.

Daleko je Njujork, a imaju li BEOGRAĐANI razloga da brinu?

Ćao Menhetn

Uskoro nećemo razlikovati dobro poznatu panoramu Menhetna. Centralna gromada solitera zbijenih oko Svetskog trgovinskog centra dobija konkurenciju. Širom Menhetna niču super-visoke kule koje prestižu nebodere iz prošlog veka.

Kule-olovke pišu milijarde

U gradu gde još ima mesta samo olovka da padne, investitori su se dosetili – gradićemo kule-olovke (pencil towers).

Tanki džinovi od preko 300 metara niču na parcelicama zahvaljući administrativnim marifetlucima investitora i grada. Razlog je prost. Ukupna vrednost stanova u pet najviših solitera u Zapadnoj 57. iznosi preko šest i po milijardi dolara.

Pogled od milion dolara

Investitori preskupih uskih nebodera izborili su se za pravo na vazduh oko zgrada (air right). Vazdušni pojas oko građevina je neprikosnoven. Niko u blizini ovih staklenih bambusa neće smeti da podiže ništa slično. Pogled koji puca u krug zagarantovan je klijenteli koja kupuje stanove. Cena po stanu kreću se 30 – 130 miliona dolara.

Sama ideja doma postala je roba

Soliter 432 Park Avenija (na slici) širok je samo 18 metara, a visok 425 metara. Da bi izdržao udare vetra, grupe spratova dizajnirane su kao šuplje konstrukcije kroz koje vetar nesmetano šiba. Koliko je ova ekonomija uvrnuta pokazuje to što se otpisuje zlata vredna kvadratura da bi u nju smestili vazduh koji struji.

Izvor – Unsplash

Zombi-zgrade

U više od 40 posto luksuznih stanova u 57. ulici niko ne živi. U kriznoj (?) 2021. godini prodat je rekordan 441 superluksuzan stan. Ali malo ko se uselio.

Ove zgrade ne prave se zbog stanovanja. One su sigurna kuća za investicije.

Metju Souls, arhitekta i autor knjige Icebergs, Zombies, and the Ultra Thin: Architecture and Capitalism in the Twenty-First Century, naziva ove mršave džinove zgradama zombijima.

U zgradama u kojima se život nijie primio, samo se živo trguje interesima korporacija.

Ulica milijardera s poreskim povlasticama

Souls tvrdi da se socijalna komponenta urbane arhitekture ubrzano rastače. Cement nije više tu da učvršćuje realne, stambene i kulturne potrebe ljudi. Cementiraju se špekulativni interesi elite.

Investitori plaćaju manji porez na milionske apartmane, nego što ga plaća naslednik garsonjere u Bronksu više kilometara dalje. U glamuroznom komšiliku uslovi života postaju preskupi za siromašne i srednju klasu.

Srpska ekonomija je sokače za odlaganje smeća spram ulice milijardera na Menhetnu.

Arhitektura je postala roba. Zgrade za stanovanje kao društveni simboli sigurnosti rastaču se u moru berzanskih kombinacija.

Nekretnine nisu više tako čvrste i sigurne, poručuje Souls. Postaju “fluidan imetak” koji otiče iz interesa zajednice utapajući se u nepredvidive tokove novca.

Kuće su već bile ulog u kockarskoj igri bankara i hedž fondova krizne 2008. Veliki igrači su ga protraćili – a građani izgubili. Sada se trguje i samom idejom doma.

Njujork na vodi

Srpska ekonomija jeste sokače za odlaganje smeća spram glamuroznog bulevara Menhetna. Ali dovoljno je podići pogled iznad Beograda i videti da na ovu slepu balkansku ulicu pada ista senka krupnih interesa i najviših apetita za bogaćenjem.

Treba oduzeti nekoliko nula u odnosu na Njujork, ali slični interesi uveliko oblikuju društveni ambijent Beograda.

Autor

UFURova nada. Imala je 3 meseca kad ju je UFUR jednog jutra našao ispred vrata. Devojčicu je usvojio, a ime joj je dao po piću zbog kog je zaglavio u koktel-baru. Piše o autsajderima jer je i sama bila odbačena. Vlasnica je dva bigla oka koji vole da se maze.