loader image

UFUR

Zimska Olimpijada - izvor: Pixabay

Uzlećemo – Zimska Olimpijada je stigla

Zimska Olimpijada u Pekingu, druga u ovom gradu od 2008. godine

Zimska Olimpijada je stigla. Nepunih šest meseci nakon završetka letnjih igara u Tokiju, vraćamo se u Aziju. Ponovo se vijore zastave zemalja i zastava pet krugova. Ako računamo i letnje Olimpijske igre, ovo je treće veliko nadmetanje zaredom koje se održava u Aziji. Pomalo neobično ali razlozi su raznoliki, a možda najveći su finansijske prirode.

Vreme je, pak, za proslavu sporta. Svesni smo da pola sveta ni ne zna da su u toku neke igre dok im se sliva znoj na 40 stepeni u hladu. Ipak, to ne umanjuje značaj ovog takmičenja. Devedeset jedna zemlja imaće predstavnike na igrama, i ukupno će učestvovati 2 871 takmičar. Treba se stoga podsetiti nekih nadmetanja i zanimljivosti sa igara.

Legendarni Bredberi

Priča nas vodi u Solt Lejk Siti 2002. godine i na takmičenje u brzom klizanju. 1000 metara je bila disciplina a učešće je uzeo i Stiven Bredberi, Australijanac, već smatran za veterana. U prošlosti je beležio dobre rezultate, ali ovoga puta je bio samo srećan što učestvuje. Ipak je dolazio iz zemlje koja je na dvadesetak zimskih Olimpijada osvojila 15 medalja i samo pet zlatnih.

Brzo klizanje je neizvesna disciplina u kojoj lako možete izgubiti korak i završiti pored staze. Tome se i nadao Bredberi, čije noge više nisu mogle da prate mlade klizače. U četvrtfinalnoj trci, Bredberi je za protivnike između ostalih imao i velike favorite, Apolon Anton Ona i Marka Ganjona – aktueltnog šampiona. Samo dvojica su išla u polufinale. Bredberi je završio treći i činilo se da je to kraj. Ipak, stigla je informacija da je Ganjon diskvalifikovan zbog ometanja drugog klizača. Bredberi se našao u polufinalu.

Volt Dizni kreirao je otvaranje i zatvaranje Olimpijskih igrada 1960. godine u Skvo Valiju, Kaliforniji

Dalja Bredberijeva taktika je bila jasna. Pošto ne može da izdrži tempo mlađih i bržih, držaće se pozadine, nadajući se nekom sudaru. U polufinalu je klizao lagano iza najvećih kandidata, koji su se saplitali i ispadali, i Australijanac je ušao u finale. U finalu je pet takmičara. Samo ako dvojica padnu, Bredberi, drugi najstari takmičar u celoj disciplini, došao bi do bronze. Bio je daleko iza vodeće četvorke, opet se nadajući čudu. Ono je stiglo. U poslednjoj krivini, sva četiri protivnika spotakla su se i srušila kao kegle a Bredberi je stigao do zlatne olimpijske medalje. Bilo je to jedno od samo dva odličja koja je Australija osvojila na tim igrama.

Još neke Olimpijske zanimljivosti

  • Prve moderne Olimpijske igre održane su u Atini 1896. godine.
  • Prve zimske Olimpijske igre održane su 1924. godine u Francuskoj i čak su dobile taj zvaničan naziv tek godinu dana posle takmičenja.
  • 250 sportista iz 16 zemalja nastupilo je na prvim zimskim igrama.
  • Prva tri takmičara dobijaju medalje, a prvih osam dobija plaketu Olimpijskog komiteta.
  • Zimska Olimpijada se dva puta održala u Lejk Plasidu, 1923. i 1980. godine.
  • Četiri sporta koja se održavaju u zatvorenom prostoru na Olimpijadi su hokej, umetničko klizanje, brzo klizanje i karling.
  • Volt Dizni je bio zadužen za ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara 1960. godine.
  • Prve igre koje su gledane na televizoru u boji su bile 1968. godine.
  • Soči je najtopliji grad u kom su do sada održane Olimpijske igre.

Autor

Cool Evans. Dendi. Daddy. Preporučuje dobar film, ziku, događanja...Upija vajb grada i deli s vama. Evans Zna! Gleda ti se film? Reći će ti. Gledaš sama ili s dečkom, gledaš s curom ili sam? Sve je cool. Poslušaj ga.